Гурково и Николаево искат пари заради буйни реки

Гурково и Николаево искат пари заради буйни реки | StandartNews.com

Областният управител на Стара Загора Георги Ранов обеща съдействие на кметовете на двете общини пред Междуведомствената правителствена комисия за възстановяване и подпомагане

Помощ от държавата за озаптяване на буйните реки в общините Гурково и Николаево за намаляване до минимум на риска от наводнения. Това поискаха кметовете на двете общини – Иван Иванов и Косьо Косев от старозагорския губернатор Георги Ранов, който днес се срещна и разговаря с двамата градоначалници на място.

Кметът на Гурково Иван Иванов , информира, че от обилните валежи в края на миналата седмица река Лазова е излязла от коритото си и наводнила 23 къщи и дворни места. Според него, за да бъдат предпазени хората и техните имоти от бъдещи наводнявания, трябва да се изгради подпорна стена на реката. Община Груково имала готов проект, с който ще кандидатства за финансиране пред Междуведомствената правителствена комисия за възстановяване и подпомагане.

Опасността от наводнения е била тема и на разговора с кмета на Николаево Косьо Косев. След голямото наводнение в с. Нова махала през декември 2014 г., когато р. Тунджа заля голяма част от селото, на реката са били изградени три диги. В момента те са в добро състояние. Според специалистите обаче, за бъде сведен до минимум рискът от нови наводнения трябва да са направи корекция на дерето, преминаващо по цялото протежение на с. Нова махала. Община Николаево имала готов подобен проект за 40 хил. лв. и смята също да се обърне към Междуведомствената правителствена комисия да го финансира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай