Губернатор поведе ледено хоро в Тунджа

Губернатор поведе ледено хоро в Тунджа | StandartNews.com

Калофер. Областият управител на Пловдив Здравко Димитров поведе леденото хоро в река Тунджа в Калофер. С националния трибагреник в ръка губернаторът нагази в студените води и застана начело на втория ред на т.нар. мъжко хоро - местен ритуал, който е на повече от два века.

Както сам обяви още в петък, Димитров отдавна имал желание да се хвърли за кръста на Богоявление в Тунджа. Досега обаче все нещо се случвало и не успявал да се хване на хорото в реката. Тази година специално си набавил народна носия и взел предварително благословия от дядо Николай. Зико издържа в студената вода до края на ритуала, който продължи около 20 минути. След като излезе, сподели, че усещането е неописуемо и го оприличи с карането на мощен мотор.

Пловдивският управник влезе в реката заедно с още над 300 смелчаци, сред които и една жена. В ритуала участва и кметът на Калофер Румен Стоянов, който водеше първия ред на мъжкото хоро. Във водата нагазиха и много гости на града, дошли специално за ритуала, с който градът на Ботев е прочут и зад граница.

Местната традиция повелява след хорото свещеникът да хвърли кръста и който го улови да го даде на най-младия участник в ритуала. Тази година това бе 4-годишният Валентин, който влезе в Тунджа заедно с баща си - рейнджъра Милен Атанасов. В Пловдив богоявленският крът бе хвърлен от дядо Николай в река Марица при панаирния мост. Около 50 мъже скочиха след разпятието. Извади го 30-годишният Радослав Иванов. Младият мъж хвана кръста за първи път в Пловдив, макар десет пъти преди това да е опитвал късмета си в село Павелско. Най-възрастният участник в ритуала под тепетата бе 65-годишният Рангел с прякор Моржа,който всяка година влиза в Марица на Йордановден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай