Губернатор иска кметове да следят нивата на водоемите

Губернатор иска кметове да следят нивата на водоемите | StandartNews.com

Благоевград. Поради покачване нивото на водите във водоемите и реките на територията на област Благоевград бих искал да изостря вниманието на всички кметове. Това каза областният управител Бисер Михайлов на петъчното заседание на областния съвет за развитие, което се проведе в Разлог. Той е подписал заповед в четвъртък за създаване на екипи от представители на Басейнова дирекция, „НЕК" ЕАД, МВР, „Напоителни системи" и експерти от съответната община, които да извършват проверки на язовирите с неизяснена собственост. Трябва да се констатира проводимостта на речните легла в съответствие с параметрите на преливните съоръжения, да се даде предписание за запазване на язовирите в добро техническо състояние, а при несъответствие с нормативните изисквания да се вземат необходимите мерки, в това число и изработване на аварийни планове. Нужно е тази информация да се представя ежедневно за целия период на проверките, на чиято основа ще се изготвя обобщен доклад. Първите два дни на следващата седмица тези екипи трябва да бъдат създадени и да започнат работа. Трябва да сме подготвени за евентуални бедствия, беше категоричен областният управител на област Благоевград.

С пълно мнозинство членовете на областният съвет приеха Окончателен доклад на „Последващата оценка на Областната стратегия за развитие на област Благоевград 2007-2013 г.". Оценката на настъпилите промени в социално-икономическото развитие на Пиринско е извършена на база проследяване на стойностите на определени ключови показатели в този период.

Фактическо функциониране на ВиК асоциация на територията на област Благоевград бе сред най-обсъжданите точки. Само в Пиринско от всички 28 области все още не действа такава структура. Европейската комисия е поставила срок за довършване на реформата във ВиК сектора до 2016 г., с който ние трябва да се съобразим, подчерта Бисер Михайлов. За целта кметовете на общини трябва да получат мандат от общинските съвети и асоциацията да заработи. В началото на 2015 г. ще се проведе заседание на областния съвет за развитие по тази тема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай