Губернатор и кмет почетоха Македончето

Губернатор и кмет почетоха Македончето | StandartNews.com

164-годишнината от рождението на Георги Измирлиев – Македончето бе тържествено отбелязана днес в Благоевград. С полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на революционера на площада, който носи неговото име, благоевградчани почетоха своя съгражданин. Пред паметта на героя от Априлското въстание се поклониха областният управител Бисер Михайлов, кметът Атанас Камбитов, председателят на общинския съвет Радослав Тасков, обществени дейци и граждани.

Ученици от V СОУ, чийто патрон е българският революционер, припомниха паметни моменти от живота и делото му. Думите на Георги Измирлиев: "Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството", с които той увесва на бесилото в Горна Оряховица след погрома на Априлската епопея, също прозвучаха по време на честването на годишнината от рождението на революционера.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая /старото име на Благоевград/ в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. В родния дом той получава първите си уроци по човешка справедливост, учи се на патриотизъм и родолюбие. Така той формира в себе си неистов стремеж за свобода на Отечеството.
С музеен урок – викторина на тема „Горноджумайци и Априлското въстание" Регионалният исторически музей в Благоевград почете годишнината от рождението на Македончето миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай