Група „Инкар" от Белгия завладя кърдажийската публика

Група „Инкар" от Белгия завладя кърдажийската публика | StandartNews.com

Кърджали. Приятелите на Белгия, жителите и гостите на Кърджали, се насладиха на танцовия спектакъл на група "Инкар"в съботната вечер.

В продължение на час публиката бе завладяна от модерен ритъм и очарование. На сцената на Дома на културата младите ентусиасти представиха различни композиции, особено впечатляващи бяха танците със знамена, на първия си хореограф, латвиецът Хайко Колт.

Гостуването е в резултат на визитата през март т.г.на кмета на община Кърджали Хасан Азис и археолога проф. Николай Овчаров в Белгия.

„Бяхме в Гент, където е най – голямата българска колония. Имахме поредица от срещи с почетния консул на България и с кмета на града. С нашите домакини обсъдихме възможностите Кърджали да представи в Белгия културно-историческото си наследство, желанието за сътрудничество в сферата на туризма и привличане на белгийски инвестиции", обясни кметът на Кърджали Хасан Азис. Почетният консул на България в Източна Фландрия Вили ван Импе благодари за гостоприемството и изрази надежда, че концертът на фантастичната танцова група ще засили връзките между България и Белгия, между Кърджали и Гент.

Групата е създадена през 1958 г. като аматьорска формация, която с времето се развива до полупрофесионална. В момента „Инкар" наброява около 130 души – танцьори, хореографи, техници, инструктори. Танцовата формация е позната не само в Белгия, но и на международната сцена. От 1970 г.е гостувала в повече от 20 страни, сред които САЩ, Русия, Израел, Гърция, Португалия, Индия, Тайланд, Турция и Китай.

В Белгия групата е носител на много отличия, сред които и кралско признание през 2008 г. по случай 50-годишнината от създаването си.

След концерти в Габрово и в Кърджали на 21 юли обиколката на танцовата формация ще завърши с концерт в резиденцията на Нейно Превъзходителство госпожа Аник Ван Калстър в София, по повод Националния празник на Белгия, отбелязващ възкачването на трона на първия белгийски крал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай