Гробища спряха пожар в Хасково

Гробища спряха пожар в Хасково | StandartNews.com

Селски гробища се превърнаха в буферна зона между настъпващата огнена стихия и хасковското село Брягово. Домът на мъртъвците се оказа последната спирка преди първите къщи на селото, които остоят на не повече от 200 метра. В опасна близост до стихията остана и краварникът в покрайнините на селото, но добитъкът от него бе евакуиран. Пожарът лумна около 6.30 ч в гората край селото, разказа кметът Делчо Митев.

Местните го събудили по телефона и му обяснили, че гората над селото гори. Кметът се обадил на пожарникарския шеф Николай Вълчев и на 112, за да запишат сигнала. Вълчев обаче бе на мнение, че огънят е тръгнал вечерта, но всички в селото спели и не са го видели. Пожарникар номер 1 в областта още с пристигането си в селото започна да призовава да се спре с палежите. Местните шушукаха, че баш огнеборецът знаел, че се пали всяка година заради субсидиите за пасища. Независимо от усилията на пожарникарите огънят през деня се разрасна и стигна фронт на около 1100 декара.

По обяд пушекът от горящата нискостеблена растителност и дъбовете в брястовския лес и все по-наближаващата огнена стихия станаха толкова гъсти, че в селото вече трудно се дишаше. На място дойде и шефът на пожарникарската дирекция от София главен комисар Николай Николов. Щом видя за какво става дума, поиска помощ от военните. Верижни машини от полигона Корен и булдозери от Пловдив и Гълъбово пристигнаха, за да правят просеки. Заради опасната близост на пожара до населеното място кметът Делчо Митев вдигна накрак хората, които са нащрек и в готовност да се евакуират. Селският управник мобилизира и местните, като им даде по една тупалка, за да пресрещат огъня. Тактиката с паленето на насрещен огън също се прилага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай