Гръцките земеделци спряха и свои за пазара в Ивайловград

Гръцките земеделци спряха и свои за пазара в Ивайловград | StandartNews.com

Блокадата на гръцките земеделци в сряда сутринта засегна и ГКПП Ивайловград-Кипринос. ГКПП-то, което от наша страна е при с. Славеево не беше залоствано досега през седмицата, в която вървят гръцките протести. В сряда обаче това стана факт и пропускателния режим през най-малкия от всички пунктове по българо-гръцката граница беше блокиран. Ивайловградчани обясняват това като чисто стратегически акт от страна на фермерите от съседната държава и като абсолютна офанзива спрямо останалото население в тяхна подкрепа.

От българската община коментират, че сряда е избрана за блокаж именно, защото тогава става големия седмичен пазар в Ивайловград. От години по традиция на тържището в България идват и хората от гръцката погранична община Кипринос.

Срещите се повече по съседски, хората се събират на по кафе, говорят за политика и за клюките в района.

Ден преди пункта при село Славеево да бъде блокиран, гръцките земеделци направиха блокада и на ГКПП Орменион-Капитан Петко войвода при Свиленград.

В сряда сутринта първоначално образувалата се опашка от около 2 километра от камиони беше стопена, заради частичния пропускателен режим във вторник през нощта.

В сряда обаче пропускането отново беше преустановено от обяд до 20.00 часа. Като превантивна мярка срещу навалица на пункта от пристигащи автомобили, полицейски патрули се заеха с отклоняването на превозните средства още по главния път Е 80 преди разклона за ГКПП Капитан Петко и Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай