Гръцки кметове зарязаха лозята край с. Делчево

Гръцки кметове зарязаха лозята край с. Делчево | StandartNews.com

Гръцки кметове и много гости от южната ни съседка почетоха Трифон Зарезан край гоцеделчевското село Делчево в неделя. Същинският празник започна със зарязване на лозовите масиви в местността Баира. Ножиците грабнаха общинският кмет на Гоце Делчев Владимир Москов и негови колеги от Гърция. Управниците пожелаха много берекет на стопаните, да са пълни лозята им с грозде, а бъчвите им – с вино. По-късно тържеството се пренесе на селския мегдан, където на кръшно се хванаха стотици нашенци и гърци. Народните танци продължиха през целия ден, а самодейци от Неврокопския край веселяха всички с песните и музиката си.

Вино пък продължи да тече от чешмите в селището и през втория ден на Празника на течния еликсир. Специални чешми са монтирани за празника и по тях тече еликсира на боговете, а не вода. Бяло и червено вино имаше на корем за всеки гост на населеното място.

110 божествени напитки участваха в конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. 41 от питиетата бяха на гръцки майстори, които всяка година мерят своите вина и ракии с тези на нашенци. Наградата за най-добро червено вино спечели Атанасиос Кирцис от Драма, който е председател на Сдружението на винопроизводителите. За бяло вино първото място бе за нашенеца Светозар Караилиев от гърменското село Огняново. За отлежали вина отново победител бе грък – Савас Аврамидис от Солун. Никола Думбанов взе приза за най-хубава бяла ракия, д-р Стоян Тунчев от Гоце Делчев победи при ароматизираните ракии, а за отлежала ракия пръв е бизнесменът Георги Шапков, който стопанисва механа и хотел в село Делчево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай