Граничарят Вълкан невинен за убития бежанец

Граничарят Вълкан невинен за убития бежанец  | StandartNews.com

Прокуратурата прекрати разследването за фаталния рикошет

Граничарят Вълкан Хараламбиев, който простреля фатално бежанец, е невинен. Това става ясно от решението на Окръжната прокуратура в Бургас да спре разследването за убийството на афганистанеца Зияулах Вафа. Според постановлението, издадено на 24 юни, липсва извършено престъпление. Събраните по делото доказателства сочат, че 42-годишният граничар стриктно и съвестно е изпълнил служебните си задължения. "Всички действия на Хараламбиев са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница. Произведеният предупредителен изстрел очевидно е бил в съответствие със законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност", се посочва в постановлението на прокурора.

През нощта на 13 срещу 14 октомври миналата година 55 чужденци, пет от Ирак и петдесет от Афганистан, преминали нелегално българо-турската граница. Придвижвали се пеша и избягвали населените места. Около 21.00 часа вечерта на 15 октомври те били засечени от трима гранични полицаи в местността Рибарска среща, близо до Аврамов мост в община Средец.

Хараламбиев и колегите му се разделили и

застанали от двете страни на моста, за да задържат групата

Граничарите се опитали да спрат бежанците, точно когато тя се озовала под моста. Униформените застанали фронтално срещу чужденците и извикали "Стоп! Полиция!".

"Въпреки издадените със силен глас разпореждания, служителите на ГПУ възприели, че същите не се изпълняват, а хората продължават да се движат срещу тях, викайки на неразбираем език. Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, Хараламбиев заредил служебното си оръжие пистолет "Макаров" и произвел изстрел", разкриват разследващите.

Куршумът обаче се ударил в свода на моста и след рикошета уцелил в шията един от афганистанците. Раненият мъж паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях оказал първа помощ на пострадалия. Въпреки усилията раненият бежанец починал.

Хараламбиев и неговият колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужденци и да ги задържат.
В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът на патрона, изстрелян от Хараламбиев, довел до смъртта на афганистанеца.

"Налице е случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, т.е. липса на вина", заключава прокуратурата. С тези мотиви наказателното производство е прекратено. Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.
Веднага след инцидента Вълкан бе обявен за герой в родния си Средец, а

във Фейсбук и няколко града тръгна подписка в негова подкрепа

Днес новината за оневиняването му бе приветствана бурно в социалните мрежи. Отново тръгнаха призиви Вълкан да бъде предложен за орден, защото е изпълнил дълга си.

Според близки до граничаря той обаче приел тежко нещастния случай и дори обмислял да се пенсионира. Хараламбиев и съпругата му Соня, която е счетоводителка, имат 16-годишна дъщеря Тони и 21-годишен син Иван, който е студент в Лесотехническия университет в София.

Вълкан е бивш военен, такъв е бил и баща му, а колегите му го описват като много кротък и спокоен човек. Хараламбиев работи в районното управление в Средец на Гранична полиция повече от 15 години и е сред най-опитните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай