GPS система сверява градския часовник в Хасково

GPS система сверява градския часовник в Хасково | StandartNews.com

Хасково. Четирите часовници на кулата в сградата на общинската администрация в Хасково вече буквално ще цепят секундата.

Те са с нова система на действие и сверяване.

Часовниковите механизми и на четирите страни на кулата са сменени с нови, подменени с алуминиеви са и стрелките на циферблатите.

Цялата разработка е на базата на използването на пряк ток, който е винаги постоянен, което пък означава, че часовниците ще се движат винаги равномерно, а гласът на камбаната ще се чува на точния час.

Освен електрониката, точността ще бъде подпомогната и от GPS система, който също вече е част от съоръжението на кулата.

Контролиращата система ще променя и автоматично часа в синхрон с лятното или зимното часово време

Синхронизирането е по поръчка на общината и е направено от английската компания As Time Goes By, която изработи и часовниците на кулата на площад "Атлантически" преди половин година.

Собствениците на компанията -братята инженери Пол и Франк Мордехай лично проконтролираха работата по часовниците на общинската администрация в Хасково. Те посочих, е че методът е широко използван в цяла Европа от административните и обществените сгради с часовникови кули.

Двамата майстори споделиха, че са останали изумени от прецизността на изработката на стария часовников механизъм, свален от кулата в Хасково.

Той вече е предаден на Историческия музей в град и ще стане част от неговата експозиция, уточни шефът на Туристическия информационен център Красимир Пилев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай