Горски и огнеборци спряха пожара в 120-годишна гора (ОБЗОР)

Горски и огнеборци спряха пожара в 120-годишна гора (ОБЗОР) | StandartNews.com

За близо 4 часа над 70 смели горски, огнеборци и доброволци успяха да локализират големия пожар в Малешевската планина над село Клепало, до границата с Македония. Огънят тръгнал по обяд в петък в западната ни съседка, близо до изградения преди над 15 години граничен пункт, който обаче не работи. В късния следобед пламъците се прехвърлили и на наша територия и вдигнали на крак служители на няколко горски стопанства, пожарникари и жители на близките населени места.

„Най-важното е, че хората се справиха много бързо и професионално с огнената стихия, имаше добра организация. Няма пострадали при потушаването на огъня. Проблем бе силният вятър, но още в 20,30 часа бе спряно разпространението на огъня. Само нашите служители бяха близо 70", уточни Снежана Паскалева, пресаташе на Югозападно държавно предприятие.

През цялата нощ са останали дежурни групи, които да следят да не се възпламенят отново отделни огнища в периметъра на пожара. Засегнатата площ е 500 декара. Горски и огнеборци са се борили с голи ръце със огнения ад.

Районът е труднодостъпен и специализирана техника не е могла да стигне до огнището на бедствието. Хората са използвали тупалки и лопати. Навреме са направили почвен пояс – натрупали са много земя на широка няколко метра ивица, за да пресекат пътя на огъня. Във вековната гора е имало подраст - много млади дървета, резултат от естественото възстановяване. Огънят е изпепелил най-вече тази растителност, а не вековните иглолистни дървета. Не е имало никаква опасност за най-близките населени места – селата Раздол и Клепало.

Шефът на горското в община Струмяни е провел среща с колегата си в македонския град Берово. Станало е ясно, че пожарът е предизвикан от запалени стърнища в земеделска нива близо до границата ни. Установен е собственикът на имота, разследването трябва да установи дали той е човекът, който е причинил огнената стихия. Става въпрос за неправилно боравене с открит огън, който е оставен и без надзор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай