Глоба от 50 лв. детронира паяка

Спираме 10 минути гратис в центъра, искат платени зони в "Младост"

Глоба от 50 лв. детронира паяка | StandartNews.com

Няма да вдигат коли от тротоара, щом не пречат

Терорът на "паяците" в София приключи. От 3 ноември няма да се вдигат коли, които са паркирани по тротоарите, парковете и градинките в столицата, стига да не пречат на минувачите и майките с бебешки колички. Новата наредба на Столична община предвижда единствено санкции за неправилно спрели шофьори, които ще отнасят глоба с фиш от 20 до 50 лева, в зависимост от нарушението. Паякът ще действа само там, където автомобилът е паркиран така, че да пречи на движението. Фишовете пък няма да се пишат от катаджии, а само от общински полицаи. Ако нарушителят не се появи, колата ще бъде снимана, а наказателното постановление ще бъде изпращано като честитка на домашния му адрес.
--------------------------------
"Или вървим към ред от типа на Германия и Дания, или другият вариант е Кайро, всеки намира място, паркира, където намери, и не спазва никакви правила", коментира новите мерки Зафир Зарков, зам.-председателят на столичната общинска транспортна комисия. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас и Русе.

Репатриращите автомобили ще работят единствено в зоните за платено паркиране. Там коли ще се вдигат, както досега - ако не е платена зоната или времето за престой е просрочено, автомобилът се отнася на наказателния паркинг, където следва съставяне на акт от пътен полицай. Също така паяк ще може да се вика при спешни ситуации, като паркирал върху релсите на трамвай автомобил, запушил вход на паркинг и други подобни, които възникват често в столицата.

Заради жалби на граждани се добавя и възможността да се получи стикер за локално платено паркиране. Той ще важи за тези, които нямат настоящ адрес в зоните за паркиране, но пък там е реалният им настоящ адрес.

Предвиждат се и безплатни талони за краткотрайно паркиране до 10 минути в "синя" и "зелена зона". Така всеки шофьор, който има бърза работа в центъра, ще има право да паркира, без да плаща, в рамките на тези минути.
Според новата наредба в районите на София, които не попадат в "синя" и "зелена зона", ще бъде обособена "жълта", която ще остане безплатна. Там обаче паркирането ще е обособено с маркировка и подредено, а не кой където свари. Такава зона действа и в момента, въведена е експериментално около Трета градска болница. Идеята е тя постепенно да подреди паркираните коли по уличките, където няма обособени паркоместа. Единствено без зониране ще останат частните паркинги около новите кооперации и тези между панелните блокове.

Слага се край и на безплатното спиране около Националния стадион "Васил Левски". Там ще бъдат обособени 350 платени места в "зелена зона" - по лев на час и позволен престой до 4 часа. Така от Центъра за градска мобилност месечно ще прибират още около 100 хил. лв. за предоставената услуга, която досега бе единствената възможност за безплатно паркиране в централна градска част. В момента там спират разбъркано над 700 коли, чиито шофьори ще търсят алтернатива в уличките на кварталите "Лозенец" и "Яворов". Досега паркингът се ползваше като буферен, защото много хора от крайните квартали и провинцията спираха там, а за придвижването си в центъра ходеха пеша или с метрото. Макар и да е прилежащ към стадиона, паркингът, оказва се, е общинска собственост. Преди години към него апетити имаше "Национална спортна база", която стопанисва стадиона, но от "Московска" 33 отказаха да им го предоставят за частен паркинг. От общината уточниха, че при мачове и други спортни мероприятия зоната няма да работи, както и сега, защото паркирането се забранява.

С новите наредби от "Московска" 33 успяха да направят "врътка", заобикаляйки решението на Върховния административен съд (ВАС), с което дейността на паяците бе обявена за незаконна. Местната управа намери вратичка и с промени в Закона за обществените поръчки се възползва от възможността директно да възлага дейността по контрола на платените зони на Центъра за градска мобилност. Все още се обсъжда въвеждането на платени зони в столичния квартал "Лозенец", в уличките между площад "Журналист" и хотел "Хемус",  където в момента е ад с паркирането и жителите на квартала настояват да бъде зонирано. Подобно искане е внесено в общината и от живеещите около ВМА и пазара "Димитър Петков", както и от жители на район "Младост".

Очаква се новите правила да бъдат приети днес на заседанието на Столичния общински съвет. Дали ще влязат в сила обаче не е напълно сигурно, тъй като се очаква да има атаки в съда. От неправителствената организация "Софийски обществен съвет" вече обявиха, че са готови с жалба срещу новите правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай