Гимназия в Монтана отпразнува 100-годишнина

Гимназия в Монтана отпразнува 100-годишнина | StandartNews.com

Природо-математическата гимназия в Монтана отпразнува 100 години от създаването си. За нас, днешните учители и ученици, това е голям празник. Избрахме да го отбележим в деня на свети Климент Охридски, нашия патрон, каза директорката на елитното школо Ксения Йотова.

На вълнуващo тържество за юбилея гимназията лично поздравиха депутатите Десислава Атанасова и Борислав Великов, областният управител Ивайло Петров. Държавният глава Росен Плевнелиев удостои училището с почетния знак на президента.

Гимназията в Монтана е създадена през далечната 1915 година с указ на цар Фердинанд и на министъра на просвещението. До 1943 година е съществувала с няколко класа, а от тази година става пълна. През 1957 година е настанена в нова сграда, специално построена за училището. Тогава в нея са се учили 1300 ученици в 32 паралелки.

За 100 години гимназията е дала на България и света талантливи учени, художници, лекари, спортисти. Сред възпитаниците и са художникът Павлето, академиците Мито Исусов, Цветан Цветков и Ячко Иванов, проф. Цветан Вълов, вицепрезидент на обединения институт за ядрени изследвания в град Дубна, други 8 професори, 15 доценти, 1 генерал. Възпитаници на гимназията са и спортистката Йорданка Благоева и актьорите Ивайло Герасков, Пламена Гетова и Нина Димитрова. През последните години нейни ученици се реализират успешно в САЩ и Европа. Те са известни лекари в Хюстън и Магдебург, преподаватели в университетите на Цюрих, Берлин и Делавере – САЩ.

На тържеството за юбилея проф. Иван Гаврилов, известен лекар-онколог, връчи на гимназията 5000 лв. Парите да се използват за подпомагане на талантливи деца от бедни семейства, пожела дарителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай