Гимназия осинови паметник

Гимназия осинови паметник | StandartNews.com

Добрич. Добричката природо-математическа гимназия "Иван Вазов" е част от инициативата "Осинови паметник". Възпитаниците на школото са "осиновили" къщата-музей "Йордан Йовков" в града, съобщи директорът на ПМГ Галин Канев. На 21 ноември по повод отбелязването на 134-годишнина от рождението на Певеца на Добруджа, седмокласници от гимназията и екипът на единствения в страната литературен музей "Йордан Йовков" поднесоха цветя на паметника на писателя.

Музейните работници подпомагат своите "осиновители" в тяхната инициатива и грижа за къщата на Йовков, която като музей е открита през 1968г. ,а през седемдесетте години на миналия век е обявена за паметник на културата. Всъщност това е родната къща на Деспина Колева - съпруга на писателя. Голяма част от вещите в нея и в Дом-паметника "Йордан Йовков" са дарени от Елка Йовкова - дъщеря на писателя и Боян Попов - негов внук.

В рамките на своята грижа за културната и историческа забележителност учениците от гимназията участват в обявен конкурси зa направа на сайт, написване на есе на тема "Доброто и красивото в творчеството на Йордан Йовков", рисунка с герои от произведения на Йовков.Най добрите работи ще бъдат поместени в сайта на гимназията през следващата учебна година и ще бъдат изложени и в Дом -паметника "Йордан Йовков".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай