Гимназисти в Кърджали провеждат избор за президент

Гимназисти в Кърджали провеждат избор за президент | StandartNews.com

Кърджали. На 22 ноември в ГПЧЕ „Христо Ботев" Кърджали ще решават каква република искат- президентска или парламентарна. Провеждането на референдума е по проект „Ние, Републиката", който цели да повиши гражданско образование на младите хора. По него са обхванати 700 ученици на възраст 14-18 години и 28 учители.

В продължение на една година ще бъдат дискутирани теми като култура на толерантността и Европейска харта за правата на човека. Учениците ще се запознаят и с основната правната терминология. Учениците ще упражнят и правото си на избор като се докоснат на практика до българската парламентарна система.

На 22 ноември учениците от 8 до 11 клас ще участват в своеобразно общо допитване. За целта вече е издаден указ за провеждането на референдума, приготвени са специални урни, тъмни стаички и избирателни списъци.

Проектът „Ние, Републиката" е на Училищно настоятелство към Езиковата гимназия в Кърджали, а е финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България в рамките на Европейското икономическо пространство 2009-2014г., като донори са страните Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай