Гардове помагат на самотни пенсионери

Гардове помагат на самотни пенсионери | StandartNews.com

Пазаруват, водят ги на лекар, помагат им срещу "ало" измамници

Гардове пазаруват и водят на лекар самотни възрастни хора. Частни охранители помагат на пенсионери в Старозагорско, чиито близки живеят в отдалечени градове или в чужбина, вече година. Гардовете пазаруват лекарства и хранителни продукти, а при нужда транспортират мъжете и жените и до болница, припомнят от общината, която отчете изпълнението на споразумението на среща с ръководството на частната охранителна фирма и кметове на селата във вторник.

Социалната услуга включва и телефонен разговор на специално обучени момичета от кол център със самотните пенсионери. С тях са проведени общо 6380 такива психологически диалози по телефона, отчетоха от фирмата. Всеки един разговор е бил със средна продължителност от 6,5 минути или общо 700 са били часовете, посветени на разведряването и прогонването на самотата на възрастните хора.

За тези 11 месеца работа охранителите са направили общо 3480 посещения в домовете на самотните пенсионери. Извършени са над 700 транспортирания до болница, спешния център, личен лекар или зъболекар, до банка, социална или обществена институция. Гардовете са се отзовали и на повече от 400 сигнала за телефонни измами, влизане с взлом в дома на хората или за скандали и заплахи от страна на съседи.

"Общината е само инициатор за тази социална услуга на пенсионерите, които срещу минимална такса могат да се ползват от нея", поясни старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Заради сключеното споразумение за партньорство на общината с охранителната фирма обаче вместо стандартната абонаментна такса от 50 лв. на месец пенсионерите плащат само 9,80 лв. на месец. "Разликата не е за сметка на общинския бюджет, това е част от социалната политика на нашата фирма", твърди управителят й Александър Апостолов. По официални данни около 300 души от третата възраст, основно от старозагорските села, ползват в момента тази услуга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай