Френското посолство помага на Благоевград за фестивал

Френското посолство помага на Благоевград за фестивал | StandartNews.com

Организират конкурс за най-добри проекти на общините

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с председателя на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков. Двамата обсъдиха предстоящoто второ издание на фестивала „Francofolies.Blagoevrgad", което ще се проведе от 17 до 19 юни тази година. Дипломатът обеща посолството на Франция да съдейства на общината за перфектното реализиране на събитието, което е важно не само за Благоевград, но и за Франция. Двамата обсъдиха бъдещ общ проект между града и френската страна, насочен към музея. Той ще обхване визията на залите, както и привличането на подрастващата аудитория към културното наследство. Посланик Кабан разкри за намерението за първи път да се организира конкурс, организиран от Френския институт в София, Министерството на регионалното развитие, Министерството на околната среда и водите и Министерството на транспорта. Идеята е общините в България да представят своите най-добри проекти и практики в областта на екологията. Това ще помогне всяка община да знае какво се случва в останалите и по този начин да се споделя опит, който да намали времето за реализиране на проекти, ако вече има осъществени такива.

„Този конкурс ще бъде обявен през март, а резултатът от него ще бъде през есента, но вие разбирате първи. Благоевград е напреднал изключително много в обновяването на сградите и има отлични шансове за спечелване на конкурса. Една от наградите е седмица на обмен с общини във Франция и по този начин да се работи ръка за ръка. Конкурсът ще бъде финансиран от френските предприятия и фирми, като голяма част от тях са в България", каза посланик Кабан. Радослав Тасков каза, че Благоевград е лидер в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради благодарение на усилията на кмета Атанас Камбитов и добрата работа на екипа му. Посланик Кабан подчерта колко е важно Благоевград да предаде успешната практика и на останалите общини.

В края на срещата председателят на Общински съвет - Благоевград подари на посланика един от символите на Благоевград – изображение за стена на Ансамбъл „Пирин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай