Французи ще сглобяват електробомили в Бургас и София

Французи ще сглобяват електробомили в Бургас и София | StandartNews.com

Министър Василева представи възможностите на Националния Доверителен Екофонд

Френска компания е заявила желание да сглобява електромобили в Бургас и София. Това стана ясно по време на брифинг, даден от екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Бургас Димитър Николов. По време на срещата бяха представени възможностите пред държавните и общински администрации, осигурявани по Националния доверителен екофонд за 2016.
Кметът Николов заяви, че делегация от Бургас е била на посещение във Франция при производител на електромобили през лятото. От компанията са имали интерес в София и Бургас да бъде извършено сглобяването на автомобилите. Очаква се да бъдат направени маркетинговите проучвания. Французите се интересували и във възможностите на пазара на Балканите.

Министър Василева сподели, че за 2016-та година заложените в бюджета средства по линия на НДЕФ са 15 млн. лв. 14 млн. лв. от тях са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, а останалия 1 милион - стартиране на пилотна програма за стимулиране и закупуване от администрациите на електро и хибридни автомобили, и екобусове. Моделът ще бъде взаимстван от Австрия и Германия, където такива програми работят успешно от няколко години.
Димитър Николов допълни, че в момента Община Бургас подготвя документацията за закупуването на два такива електромобила за екоинспекторите и един екобус за Траурния парк, средствата за които ще дойдат от Националния доверителен екофонд.

"Имаме 2 зарядни станции - на паркинга на ул. "Гурко" и в подземния паркинг до Операта, които вече работят. Целта ни е да открием още 4 - на Акве Калиде, в зоната на солниците, на рибарското пристанище в Сарафово и на бъдещото пристанище на Ченгене скеле", допълни още кметът Николов.

Министър Василева уточни още, че със средства от търговия с вредни емисии и парникови газове са въведени мерки за енергийна ефективност в общо 90 обществени сгради в цялата страна. От тях 37 са училища, 30 - детски градини, 2-университета, 7 са медицински заведения, а 10 са спортни, културни и социални центрове и само 4 са административни сгради. Всичките на обща стойност 29 млн.лв.

Изпълнените ремонтни дейности по Националната схема за зелени инвестиции водят до намаляване на енергопотреблението в публичните обекти и съответно към намаляване на емисиите на парникови газове - общо за програмата 488 738 тона СО2.

Министър Василева сравни това с емисиите, които биха се отделили при изминаването на 1 698 551 010 км за един средностатистически автомобил или от консумацията на електричество за една година на 60 987 домакинства. Общо годишните спестявания от разходите за ток и отопление на сградите от цялата програма са почти 5 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай