Франкофонски фестивал събира театрали от 4 страни в Града на липите

Франкофонски фестивал събира театрали от 4 страни в Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. Общо 19 ученически трупи ще участват в международния франкофонски фестивал в Града на липите. Очакваният празник на франкофонския театър бе открит официално от френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан в петък след обяд. Това е 21-то издание на феста, а Стара Загора ще бъде домакин за 7-ми път.

Участниците в конкурсната програма, общо 16, са от два континента и 4 страни, посочиха със задоволство организаторите. За пръв геоографията на феста е разширена до Африка – ще участва трупа от Джибути. Старозагорската община, Френският културен инстиут в София, Асоциацията на преподавателите по френски език, Алианс Франс, езиковата гимназия „Ромен Ролан" са основните донори на тазгодишното издание.

Голямата награда – „Златна маска", освен на двете най-добри трупи – българска и чуждестранна, тази година ще бъда връчена и за актьорско майсторство. Най-добрият актьор и най-добрата актриса ще получат и допълнителен бонус – едноседичен престой в Париж и във френския град Виши.

Преди връчването на наградите и официалното закриването на фестивала в неделя сутринта участниците ще зарадват старозагорци и гостите на града с пъстър парад на костюмите по централния булевард.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай