Фирмите за скрап блокират границата с Турция следобед

Фирмите за скрап блокират границата с Турция следобед  | StandartNews.com

Хасково. Около 100 бизнесмени са край границата с Турция и заплашват да блокират движението към южната ни съседка, ако не бъдат приети исканията им.

Протестът тръгна заради недоволството от влезлите в сила днес нови правила за изкупуване на металните отпадъци. Според тях физически лица вече не могат да предават вторични суровини към фирмите, а ще ги предават само на общински площадки, без заплащане. Старото желязо ще може да се купува само от фирми, а плащането-става по банков път. Освен това смятат, че и законът е двусмислица в частта си с предаването на железните вехтории на общински площадки от страна на частните лица, тъй като нямало такива изградени в повечето общини.

От бранша са категорични, че новият регламент води след себе си фалити, тъй като над 70% от работата им е свързана с изкупуването именно от физически лица.

Според сметките близо половин милион се занимават активно с предаване на метални вторични суровини, които оттук насетне остават без доходи. Не по-малко от 6000 пряко заети в индустрията трябва да бъдат съкратени от работа.
Протестиращите смята, че закона е лобистки и обслужва интересите на големите фирми за опаковки.

Ако до 14 часа днес не бъдат приети писмените им искания протестиращите се заканиха, че слагат тапа на преминаването между България и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай