Фестивал на баницата събра изкусни майстори от Източните Родопи

Фестивал на баницата събра изкусни майстори от Източните Родопи   | StandartNews.com

Представени бяха 200 кулинарни изкушения от тесто

Близо 200 баници представиха изкусни майстори от Източните Родопи на тазгодишното трето издание на Фестивала „Бъдеще с традиции – Кърджали 2015"

В събота в Градската градина беше особено оживено. Специални гости на форума бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.–министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, евродепутатът Андрей Новаков и народната представителка Цвета Караянчева.

„Идеята на фестивала е да покаже богатите традиции, бита, фолклора, кулинарното многообразие на региона, да заздрави устоите на българщината и разбирателството между хората в нашия край", каза при откриването на фестивала областният управител Илия Илиев.

„Това е един чудесен празник и начин да се популяризира богатото наследство на Източните Родопи", сподели и министърът на туризма Николина Ангелкова и поздрави своите съграждани.

Щандовете предлагаха изключително голямо разнообразие от тестени изделия. Заедно с традиционната тракийска баница и къпаната баница, имаше родопския клин, баници с месо, със зеленчуци и плодове, с ориз, локум, карамел, тиквеник, зелник, баницата с колачета, баклави, сладки баници, цигари от бюрек с одрински кори. За първи път беше донесена и къпана баница с шафран. Имаше и деликатеси с екзотични наименования като дюрме и бурана.

Баниците бяха изложени в отделни павилиони, подготвени за 7-те общини на Кърджалийска област- Кърджали, Джебел, Кирково, Ардино, Крумовград, Момчилград,Джебел и Черноочене. Бяха подредени и продукти, произвеждани в Източните Родопи - кисело мляко и айран от Ардинско, мед от района на Кърджали.

Особено шумно бе около специалния павилион „Кухнята". Публиката стана свидетел как министър Николина Ангелкова и народната представителка Цвета Караянчева разточиха кори. Двете дами демонстрираха умения в приготвяне на баница с яйца и сирене. Неотлъчно до тях бе и областният управител Илия Илиев, по чиято инициатива се организира празникът на баницата таза година.

За доброто настроение на кърджалийци и гостите на сцената се изявиха децата от с. Припек и съставът за автентичен тракийски фолклор при читалище „Родопски фар" кв. Гледка.

Много от хората обиколиха по няколко пъти павилионите, изпълнени с кулинарните вкусотии, за да им се насладят видимо, „Събирам рецепти", коментира възрастна жена и обясняваше на внучката си как тя точи корите.
„От баницата сладко си хапнете и на хорото се хванете" призова присъстващите водещата на уникалния празник. Веселието продължи с концертната програма на оркестър „Славяни" от Стара Загора.

Инициативата за провеждане на Фестивала „Бъдеще с традиции" в Кърджали е на областния управител Илия Илиев и се реализира с подкрепата на министерството на туризма и областната структура на Жени-ГЕРБ. Специално за празника пристигнаха и най-младият евродепутат от ЕНП /ГЕРБ Андрей Новаков, който откри свой информационен офис в Кърджали и депутатът Георг Георгиев, председател на младежката организация на ГЕРБ.

По време на посещението си в Кърджали Андрей Новаков посети евромахалата в с. Батковци, където се намира първият етнографски комплекс на открито с флаговете на всички страни-членки на ЕС и ще дари 10 знамена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай