Феерия от народни носии в Добринище

Феерия от народни носии в Добринище | StandartNews.com

Уникален празник се проведе в град Добринище навръх Гергьовден. Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, участваха в автентичен ритуал „Топене на китки". В шоуто на пъстрите традиционни облекла се включиха от хлапета на 1-2 години до старци на 80 години. Обичаят „Топене на китки" е важен и почитан и в четирите махали на населеното място.

Честването му бе възстановено миналата година. „Дадохме искрата на младите, а те направиха огромен огън. Прекрасно е, че толкова много хора прегърнаха идеята и са част от този ритуал", сподели кметът на Добринище Китан Галчев. Той ходил до Благоевград, за да си купи народна носия, пременил е и внучката си, която скоро ще стане на 2 години.

Обичаят започна още в четвъртък вечерта. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет - синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на Гергьовден малко момиченце взе една по една китките и даде наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината. Детето не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината – коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест. Всенародното веселие стартира още в 08,30 часа и продължи цял ден. На сцената и на площада преди обяд започнаха да се вият дълги и кръшни народни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай