Фандъкова: На прав път сме, щом празнуваме духовността

Фандъкова: На прав път сме, щом празнуваме духовността | StandartNews.com

„Щом празнуваме просветата и духовността, значи продължаваме да сме на правилния път на развитие". Това каза пред "Фокус" столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод днешния празник. И изтъкна, че за нея той е любим и обичан, както и за много други българи.

Доброто образование на децата ни е ключова ценност за всяко българско семейство, изтъкна граоначалникът. „Така е било през вековете, надявам се така да е и днес. Трябва да си даваме сметка, че именно нашата азбука и книжовност и тяхното съхранение през вековете са това, което ни съхранява и като народ, и като държава", обясни тя.

Не можем да не си даваме сметка на този ден, че е много важно да работим за модернизация на българското училище, на българското образование, за да може да са в крак с изискванията на новото време, с изискванията за реализация на младите хора, обясни още Фандъкова.

„Отново напомням, че приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование е ключово за това да осъвременим, да модернизираме българското образование и да не говорим за него само в празнични дни, а да виждаме резултатите всеки ден", добави столичният кмет.

Много важен факт е, че в столицата са съсредоточени най-интересните галерии, музеи, театри и е важна тази връзка между образованието, образователната среда и културата, коментира тя.

„Много е важно да имат възможности за спорт, също така и за различни извънкласни дейности, за занимания с изкуства", заяви Фандъкова и добави, че Столичната община има ангажимент към базата, затова продължава с изграждането на физкултурни салони. „Тази година в 98-мо училище в район „Надежда" изграждаме физкултурен салон. Предстои разширение на Първа английска гимназия. Също така спортни площадки както в училищата и в детските градини, така също и изграждането на допълнителни центрове, в които децата могат да спортуват", посочи тя. „Тази година ремонтираме и басейни в няколко столични училища, както и физкултурни салони", заключи Фандъкова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще участва в празничното шествие по улиците на столицата, което започва в 10 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай