Фандъкова иска спешни мерки за находките на Ларгото

Фандъкова иска спешни мерки за находките на Ларгото | StandartNews.com

София. Спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова от Министерството на културата. Тя е изпратила писмо до служебния министър на културата д-р Марин Иванов, съобщиха от пресцентъра на Столична община (СО).

Находките са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава, пише Фандъкова в писмото. „До този момент съм изпращала няколко писма до Министерството на културата с настояване за незабавни действия. Моята позиция и тази на гражданите на София, се подкрепя и от експертната общност, която е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа. Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", обяснява още тя.

Над 6 милиона лева е инвестирала СО в разкриването на археологическите находки. Столичният кмет изтъква, че общината е съдействала на министерството за проекта с европейски средства, но в момента той е в застой, а находките тънат в тиня.

"Без да сме собственик на обекта или изпълнител на проекта, сме осигурили охрана на зоната, периодично премахваме паразитната растителност и отводняваме изкопите", става ясно от писмото.

"За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети", продължава Фандъкова.

Кметът апелира служебният министър на културата да предприеме аварийни мерки за спасяването на обектите. "В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип", посочва градоначалникът.

Археологическите находки на Ларгото са част от богатото културно-историческо наследство на страната ни, което сме длъжни да съхраним", уточняват от СО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай