Евродепутатът Емил Радев стана посланик на библиотеките

Евродепутатът Емил Радев стана посланик на библиотеките | StandartNews.com

Варна. В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи инициативата „MEP Library Champions", която се осъществява от фондацията на Н.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Радев посети Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" в своя роден град Варна и дари книги, които да обогатят нейния фонд. Сред изданията, подходящи за различни възрастови групи, бяха романът „Възвишение" на Милен Русков, удостоен с наградата за литература на ЕС, „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес" на Антон Дончев и др. Част от дарението бяха и полезни четива за малките читатели на библиотеката – детската енциклопедия „История на България", „Голяма книга за пътешествията и откритията", както интересна приключенска поредица за подрастващите.

Емил Радев призна, че в момента чете предимно правна литература, но си издаде читателска карта за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" и подробно се запозна с многобройните проекти, по които работи нейният екип.

Варненската библиотека се гордее с над 860 000 заглавия в своя фонд. Това включва книги, периодични издания, карти, грамофонни плочи и т.н. Сред тях има и уникални книги като нумизматичен трактат на латински от 1695 г. и първото издание на стихове на Пейо Яворов от 1901 г. – един от малкото екземпляри в страната, с какъвто другите библиотеки у нас не разполагат.

„Често ме питат дали „мишката ще изяде книжката". Ние сме оптимисти, защото сме отворени към новите технологии и намираме път към младото поколение, включително и чрез сайта, който сме разработили", каза шефката на библиотеката Емилия Милкова. Тя допълни, че в библиотеката вече е регистрирана абонаментна карта и на името на 6-месечно бебе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай