Евакуират три семейства заради опасно свлачище

Евакуират три семейства заради опасно свлачище  | StandartNews.com

Кметът на село Осина също се изнася от напуканата си къща

Поройните дъждове активираха старо свлачище в сатовчанското село Осина, което застраши живота на семействата в три къщи. Заради срутването на земни маси и двете земетресения през август 2013 г. постройките са напукани, има размествания в конструкциите им. „Тази сутрин /б.а.-събота/ издадох нова заповед за евакуация на обитателите на тези сгради.
Положението е повече от тревожно. Пукнатините са се увеличили. Не бива да подлагаме живота на хората на риск. Ще им предложим място за настаняване, но те почти сигурно ще отидат при близки и роднини", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Той припомни, че преди две години общината отводнила терените с повърхностни канавки. Тогава е изготвен проект за решаването на проблема на стойност 30 000 лева. За същинското обезопасяване и укрепване на свлачището и къщите обаче са необходими около 200 000 лева. Все още се чакат средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Свлачището е на площ от 15 декара и периодично се активира от пороите. В началото на февруари тази година земни маси срутиха половината път за село Осина, припомни Мименов.

Под риск да бъдат затрупани от земните маси са къщите на Сергей Арнаудов, на Снежана Мутафова и на Добри Синапов. „Положението става страшно. Аз живея в една от къщите, която е на тъщата ми Снежана Мутафова. Ние сме 5 души, в другите две постройки живеят още 7 души. Този път се налага да се евакуираме, ще спазим нареждането на общинския кмет. Само дано не паднат домовете ни, че тогава не знам какво ще правим", сподели кметът на Осина Славчо Хаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай