Евакуираха 30 души в Хасковските минерални бани заради дъжда

Евакуираха 30 души в Хасковските минерални бани заради дъжда | StandartNews.com

Хасково. 30 души бяха евакуирани по спешност през изминалата нощ заради наводненията, които сполетяха минералбанските села Спахиево и Сусам. В землищата им има водосбор от Родопите, което допълнително отежнило ситуацията.

В Спахиево ситуацията е била сериозна заради прелелия микроязовир над населеното място. Въпреки площта на водоема е сравнително малка от 8-10 декара, придошлата вода надхвърлила капацитета му и тръгнала към къщите на селото. 20 души са били изведени от домовете си от пожарната и полицията.

В Сусам бедата дойде от река Банска. Тя набъбна тройно от валежите и влезе в крайречните къщи. Изведени от тях са 12 души. Има обаче доста удавени животни. Реката е влякла и автомобили по пътя си, разказаха местните хора.

"Водата стигна на улицата докъм 60-70 сантиметра. Започна да влачи надолу колите, беше направо страшно" разказа Славчо Стойков. Мъжът е сред онези, които трябва да се погрижат доста докато автомобилите им станат годни за ползване, след като водата ги заля.

Според хората от селото водата ги е заляла заради непочистената река, чието корито е обрасло като че е в гора.

По думите на сусамци след наводнение преди около 6 години, от общината наели фирма, за да чисти речното корито. Били изсечени по-големите дървета, дървеният-материал -натоварен и работата приключила до тук.

Хората разказаха и че преди години започнало изграждането на защитната стена край реката, но тя не била довършена. Трябвало да стигне още 200 метра нагоре, за да има смисъл от нея. Сега водата просто минава зад започнатата стена и ги наводнява.

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер обясни, че наводненията в Сусам са проблем не от скоро. Общината имала проект за около 500 000 лв., но от ПУДООС им спрели финансирането.

Банска предизвика поразии и в Клокотница, но там пострадаха най-вече автомобили паркирани покрай реката. Близо половин дузина возила са били наводнени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай