Ергени в Кърджалийско търсят невести

Ергени в Кърджалийско търсят невести | StandartNews.com

Кърджали. Както навсякъде в страната, така и в Източните Родопи селата бавно се обезлюдяват, а младите отлагат създаването на семейство. По показател раждаемост все още регионът е в челните места, но скоро и това ще се промени, обясняват запознати.

Основната причина е липсата на работа, което кара родопчани да търсят препитание в големите градовете на страната или в чужбина. Една част от тях се установяват да живеят там временно, други за постоянно. Последната статистика сочи, че в Кърджалийско още 11 села са останали без жители. Не са малко и тези с по един двама души.

За големите села, които изненадват гостите с двукатни и хубави къщи, вече трайно се наблюдава ръст на неженените мъже.

Кметът на ардинското село Горно Прахово Ибрям Мурад уточнява, че проблемът с ергените е един от най-трудните за селото. Въпреки, че е едно от големите населени места в общината за тази година в Горно Прахово не е сключен нито един граждански брак.

Мъж на средна възраст се оплаква, че няма работа. „Как да се оженя. Нямам спестени пари, апартамент в града, нито лека кола. От моите връстници само аз останах бекяр", казва той.

„Искам и аз като всички нормални хора да имам семейство, но няма моми. Всичките кандидат – невести в района предпочитат да се омъжат в Ардино, Кърджали или в Турция, никой не иска да остане тук", казва 32-годишният Бирол Керим от Горно Прахово.

Работи в местното кметство по програмите за временна заетост и е само един от 100-те ергени в родопското село, които не могат да си намерят булка.

„Имам всичко, къща с двор, работа и пари. Но градовете примамват нашите момичета с по-добрите си възможности. Никоя жена не иска да остане тук, а ние какво да правим. ", пита Бирол и допълва, че всяка вечер е пред лаптопа си, за да търси в социалните мрежи любовта на живота си. Вярва, че един ден късметът ще споходи и него.

В района на кметство Широко поле незадомените мъже са близо 40, коментират любители на статистиката. Причините са различни, но като че ли липсата на прилични доходи спира мъжете да се женят.„Всяка година си идвам в България за по няколко месеца, но виждам, че броят на ергените се увеличава. Като ги питам защо отлагат сватбата, оправдават се с липсата на работа. А може и на съвременните младежи така да им е по-добре ?", недоумява 80 –годишният бай Юмер Хасан, който от години живее в Турция. Сабахтин Али, кмет на с. Широко поле потвърди, че има не малко ергени в района. От началото на годината досега са сключени само 2-3 граждански брака сравнително по-малко от други години. Кметство Широко поле е близо до Кърджали, в селото живеят около 800 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай