Емил Радев иска преразпределение на бежанците в ЕС

Емил Радев иска преразпределение на бежанците в ЕС | StandartNews.com

Нито една държава не може да се справи сама, категоричен е евродепутатът от ГЕРБ

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова Европейската комисия (ЕК) да разработи задължителна схема за преразпределение на бежанците в рамките на Европейския съюз (ЕС), която да е базирана на индикатори като БВП, икономическото развитие и нивото на безработица в приемащата държава-член. Това стана по време на дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента с комисаря по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, посветен на миграционната политика на ЕС.

Емил Радев припомни на комисаря и своите колеги, че България като външна граница на ЕС и съседна страна на Турция изпитва голям бежански натиск през последните години в следствие на конфликта в Сирия и ситуацията в Ирак. "България е дом на хиляди бежанци, търсещи по-добър, мирен и сигурен живот, бягащи от ужаса на войната. В същото време обаче нито една държава не може да се справи сама с такъв голям бежански поток", допълни евродепутатът от ГЕРБ.

Затова той настоя всички държави-членки да проявят солидарност със страните, които са външна граница на Съюза, както и ЕК да включи в новата програма за миграция задължителна схема за преразпределение на бежанци и квоти за бежанци във всяка държава-член.

Българският евродепутат от ГЕРБ допълни и данни на "Фронтекс", според които Черно море постепенно се превръща в алтернативен маршрут за трафик на нелегални имигранти и бежанци. В този контекст той попита еврокомисаря какви мерки смята да предприеме ЕК с цел прекъсване на трафика на хора в Черно море, преди той да е придобил същите размери като в Средиземноморието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай