Емигрант изографиса параклис в Пирин

Хиляди хора изпълниха храмовете в страната за Малка Богородица

Емигрант изографиса параклис в Пирин | StandartNews.com

Благоевград. Корените и родното място не се забравят, където и да си. Това доказва вече няколко години роденият в село Делчево Костадин Делчев. Преди 3 години и половина местни жител построиха параклис на връх Костадин в Пирин планина. Постройката се вижда от цялата долина. Малкият храм бе осветен, но не е напълно изографисан. А художник е Костадин Делчев, който е ветеринарен лекар и от години има частна клиника в германския град Берлин.

Докторът се връща всяко лято за 2-3 седмици в родното си село. Но не за да отдъхва, а да работи всеки ден в светата обител. "Труди се и това лято, за да довърши започнатото. Прави го на доброволни начала, безвъзмездно. Просто иска да е полезен с уменията си. Почти на финала е. Сега си замина, но следващото лято параклисът ще е напълно изографисан", твърди кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Храмът пък се превърна в туристическа атракция. Почти всички гости на селото бият път до върха. А изкачването отнема повече от час. Всеки уикенд е пълно с туристи. Легендата гласи, че преди повече от 200 години в района на върха се развилняла страшна буря с градушка. Овчарите от селото, които били под върха, започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Бурята спряла и хората решили, че трябва да построят параклис там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай