Експерти със съвети за чиновници по европейските програми

Експерти със съвети за чиновници по европейските програми | StandartNews.com

Общински служители, представители на неправителствени организации и бизнеса участваха в двете информационни срещи на Областен информационен център – Благоевград. Те бяха посветени на отворените в момента схеми за кандидатстване „Независим живот" по ОП „Развитие на човешките ресурси" и „Подобряване на производствения капацитет в МСП" по ОП „Иновации и конкурентоспособност. Чиновници от 14-те общини в Пиринско чуха експертите за детайлите и насоките за кандидатстване по схема „Независим живот".

Зам.-кметът по европейските проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева заяви проектната готовност на областния център за подаване на проектно предложение по отворената процедура още в първия срок за кандидатстване. Това ще даде възможност за предоставянето на услуги на целевите групи в общината да стартира още през месец август тази година. Бенефициенти по схемата ще бъдат общини и райони на общини, а чрез проектите по нея хора с увреждания и възрастни над 65-годишна възраст ще получават здравна и социална подкрепа, както и помощ в домашна среда.

Представители на бизнеса пък се запознаха с първата отворена схема по ОП „Иновации и конкурентоспособност" - „Подобряване на производствения капацитет в МСП". Както за „Независим живот", така и за отворената в момента процедура по ОПИК са предвидени три крайни срока за подаване на проектни предложения. Собственици на фирми изразиха притеснение от определения максимален интензитет на помощта, който в Югозападен район е 45% за микро и малки предприятия и 35% за тези, които са категоризирани като средни. Като друга пречка за кандидатстване с проекти по процедурата представителите на бизнеса посочиха нивата на изискуемите нетни приходи от продажби. Всички участници в срещата изтъкнаха важността на европейското финансиране за развитие на производството в условия на криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай