Експерти дискутират бъдещето на библиотечното дело

Експерти дискутират бъдещето на библиотечното дело | StandartNews.com

140 представители на университети от над 25 страни ще вземат участие в 12-та годишна конференция на Американския международен консорциум на академичните библиотеки (АМКАБ). Сред участниците има представители от Франция, Италия, САЩ, Египет, Русия, Мароко, Нигерия и други държави. Събитието започна в сряда и ще продължи до събота в университетски комплекс „Скаптопара" на Американския университет в Благоевград. Темата на форума е: „Преодоляване на граници: Информационна грамотност и сътрудничество между преподаватели, библиотекари и компютърни специалисти".

Международните АМКАБ конференции се провеждат всяка година на различно място, като домакини са институции, членове на консорциума. На форумите се дискутират актуални въпроси в сферата на библиотечното дело и висшето образование и се канят водещи специалисти в тези области. Американският университет в България е домакин за втори път. АУБ е съосновател и член на АМКАБ заедно с още 25 академични библиотеки от 21 страни от цяла Европа, Западна и Северна Африка, Средния Изток, Централна Азия и Русия.

Всички тези институции предлагат американски стил на образование "liberal arts". От 2004 г. те съвместно разработват проекти и политики и подпомагат напредъка на науката и обучението в университетите си. Посредством партньорството с най-големия каталог в света OCLC WorldCat фондовете на библиотеките на АМКАБ са достъпни за обмен на ресурси между тях.

Библиотека „Паница" на АУБ е водеща англоезична библиотека на Балканския полуостров с над 200 000 книги, електронни книги, бази данни и периодични издания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай