Експерт: Съоръженията във въжения парк са абсолютно изправни

Експерт: Съоръженията във въжения парк са абсолютно изправни | StandartNews.com

Всички съоръжения във въжения парк в местността Бачиново, както и това, от което падна 7-годишно момиченце, са абсолютно изправни. Това съобщи на пресконференция Кирил Манов, главен инспектор „Сигурност и обществен ред" в община Благоевград.

„Относно сигурността и безопасността на въжения парк гарантирам, че той е напълно изправен. Проблемът не е в отделните кръгове или скъсани въжета", категоричен бе експертът.

Тежкият инцидент стана в петък към 12:52 часа, когато седемгодишно дете падна от височина около два метра при опит да се закачи с предпазния колан към следващ етап на съоръжението. Преди да се качи, на детето е направен пълен инструктаж по безопасност. Момиченцето е сред редовните посетители на парка и е било напълно запознато с мерките за безопасност. Веднага след падането, на детето му е оказана първа помощ от служители на въжения парк. Те са напръскали детето с вода и са проверили дали не е глътнало езика си. В същия момент на място е извикана линейка, която е транспортирала момичето, за да му бъде направен медицински преглед. Установено е, че детето е контактно, но има кръвоизлив и е транспортирано за столичната клиника „Пирогов".

Кирил Манов призна, че на работа в петък са били само трима инструктори и един, който се е обучавал. А по изискване за толкова голям въжен парк е необходимо да са шестима. Ден по-рано един от инструкторите напуснал. Децата по време на инцидента са били над 15. Но няма никакъв пропуск и грешка от страна на нашите служители.Кирил Манов уточни, че няма причина да се затвори въженият парк. Служителите там ще се увеличат до шест души. Но на практика през уикендите, когато има най-много хлапета, няма как до всяко от тях да има инструктор. На всеки малчуган се прави инструктаж и му се обяснява къде може да се качи и как да минава безопасно по въжените мостове. Той призна, че има родители, които оставят децата си в парка и отиват на кафе и цигари", защото са спокойни, че има кой да се грижи за тяхната безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай