Екобостан край Дунава ще отглежда дини за маджун

Екобостан край Дунава ще отглежда  дини за маджун | StandartNews.com

Бостан с дини, от които ще се вари маджун засяха жителите на силистренското село Смилец. Две дузини земеделци на възраст между 2 и 75 години излязоха в полето заедно с кмета на селото Павлина Романова. Те посяха семената на добруджанските дини, които ще послужат като суровина по време на фестивала на динения маджун, който ще се организира през август в селото.

Общоселските лехи ще се отглеждат върху парцел, който няма да се тори изкуствено. Екобостанът ще се отглежда по стари местни традиции, като за подхранване на растенията ще се ползва дървесна пепел, отвара от тютюневи листа, оборски тор.

Идеята да се отглеждат дини по биологичен начин принадлежи на младежите от клуб „Мечтатели", който е сформиран към местното читалище. Инициативата се финансира от общинската програма „Младите за Силистра". Желанието на хората от Смилец е да възстановят традицията да приготвяне на динен маджун и да я превърнат в туристическа атракция.

За участие във втория фестивал на динената сладост, който е насрочен за края на лятото, заявки вече са подали няколко румънски села от съседния бряг на Дунава, съобщи кметът на Смилец Павлина романова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай