11:55 ч.

10.02.17

3 мин.

0

1

0

ЕК определи санданчанка за вдъхновяваща личност

от Владимир Симеонов |

ЕК определи санданчанка за вдъхновяваща личност

Вдъхновяващият опит на деветнадесетгодишната Лиляна Дерибанова, от Сандански може да бъде положителен пример за всеки български или европейски млад човек. Това е най-важно при определянето й от Европейската комисия, за българския победител в инициативата за избор на вдъхновяваща личност „change makers" (носител на промяна), в контекста на Европейската седмица на младежта 2017 (ЕСМ 2017). По традиция това събитие ще се проведе през първата седмица на месец май. Една от основните и обединяващи инициативи на европейско ниво за отбелязването на младежката седмица е конкурсът за избор на вдъхновяваща личност „change makers", в който участват всички 33 страни, участващи в програма ЕРАЗЪМ +. Поканени да направят номинации за конкурса са всички организации, които имат финансирани проекти в периода от началото на програмата, през 2014 г. до сега, в сектор МЛАДЕЖ, в това число и България.


Координатор за България на ЕСМ 2017 и конкурса за избор на вдъхновяваща личност „change makers" за България е Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). След предварителния подбор, направен на национално ниво от ЦРЧР, е избрана кандидатурата на Лиляна Дерибанова. Балкански младежки фестивал номинира нея за изключителен опит в осъществените проектите на сдружението по програма Еразъм + и въздействието на резултатите от инициираните проекти от Лиляна и нейни приятели, върху местната общност. Номинацията на Лиляна впечатлява ЕК и с участието ѝ, като ментор на европейските доброволци на сдружението, които участват в подготовката на 21 издание на фестивала, през 2016 г. Освен това тя успява да пребори останалите български кандидати с благотворителните инициативи, които организира в родния си град. Името ѝ стои зад изграждането на стометрово национално изрисувано на училищна стена, за което са нужни близо 20 000лв., които събира с още четири момичета посредством благотворителни каузи. Инициативата се прие с огромна признателност и това кара момичетата да продължат да събуждат патриотизма у съгражданите си. Този път, тяхната задачата е да реновират заземен трафопост в града. „Участието ми като ментор по програма „Еразъм +" ме срещна с изключително приятни и позитивни младежи от цяла Европа, което ме промени. Щастлива съм от факта, че Европейската комисия избра точно мен за представител от България, защото това е още една възможност да се срещна с останалите „носители на промяна" от Европа, да обменим опит и идеи за нови вдъхновяващи проекти. Щастлива съм, защото случайно или не водещото мото в това, което правим с моите приятели е, че „Добрият пример, е пътят към промяната!", споделя Лили - първият млад български „Носител на промяна" (change maker).


През изминалата година Лили взе участие като инициатор, координатор и изявен лидер в проекти, свързани с пробуждане на солидарност, отговорност и социално ангажиране на гражданите в Община Сандански, като разви и реализира докрай идеите за екологичното развитие и опазване на природата и природните богатства в града, както и за подпомагане и социализиране на деца и младежи с увреждане от Дневен Център „Света Неделя". На 23 февруари Лиляна Дерибанова заминава за Барселона, където с екип на ЕК ще заснеме видео, за да бъде популяризиран нейният вдъхновяващ опит в цяла Европа.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:29 · 10.02.2017
Владимир Симеонов - какво " сто метрово изрисувано на училищна стена " , какво е това ?? Вие четете ли си писанията преди да ги публикувате.????
Или само количеството е важно, качеството - не е интересно
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент