Двойници на Кирил и Методий на шествие в Кърджали

Двойници на Кирил и  Методий  на шествие в Кърджали | StandartNews.com

Двойници на Кирил и Методий участваха в ученическото шествие в Кърджали на 24 май. Единайсетокластици от Школата по история „ИстОрика" в СОУ „П. Р. Славейков" се превъплътиха в образите на двамата славянски първоучители. В празника на буквите се включиха представителни блокове и знаменни групи от всички учебни заведения. Начело на колоната бяха гвардейците и градският духов оркестър. Под аплодисментите на стотици граждани дефилираха първокласници - отличници, мажоретки, деца в народни носии, гимназисти, студенти и изявени спортисти.

„В историята на България 24 май е най-дълго отбелязвания ден - вече повече от 200 години. Това е празникът не на политици и военни, а на културата и науката, на хората, градящи устоите на нацията, на хората, даващи ни идентичност и на тези, които образоват и възпитават поколенията. Сменят се епохи, а Кирил и Методий, светците на духа, остават живи и непокътнати от времето", каза в словото си кметът Хасан Азис. Той подчерта, че кирилската азбука е част от световното културно наследство.

За поредна година кметът Хасан Азис връчи стипендия "Кърджали" на трима изявени зрелостници за отличното им представяне на национални и международни състезания, конкурси и олимпиади. Дванайсетокласници от „Випуск 2016" получиха награди и от Ротари клуб Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай