Две светици върнали отец Иван от оня свят (ОБЗОР)

Две светици върнали отец Иван от оня свят (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пловдив. "Видях Света Богородица и света Петка. Бяха като икони". Това разказа отец Иван от Нови хан за миговете, когато е бил в безсъзнание след тежката катастрофа край Пловдив. Популярният в цяла България със своя приют за сираци поп пострада късно във вторник. Около 20 часа неговият "Фолксваген Sharan" излетял в канавката на отбивката за Съединение малко след като колата слязла от автомагистрала "Тракия". Зад волана бил приятел на отчето, а след катастрофата отец Иван е с тежки счупвания на десния крак. В момента свещеникът е в Клиниката по ортопедия към УМБАЛ "Св. Георги" под тепетата. Животът му е вън от опасност, но духовникът е претърпял операция и предвид напредналата му възраст ще остане под постоянно лекарско наблюдение, докато се възстанови напълно.

За катастрофата разказа самият отец Иван, който е настанен в самостоятелна стая. Тъй като вече не се чувствал сигурен да шофира на дълъг път, а и се боял да не заспи зад волана, понеже имал тежък ден, отецът помолил своя приятел Ивайло да кара вместо него. Двамата тръгнали от Нови хан около 18 часа. Трябвало да отидат на гости на друг приятел на отеца в Съединение, който бил миналия ден на Петковден именик. От 20 години на този ден отчето му гостувал, като му освещавал и курбан за раздаване. Тази година малко позакъснял, но тъй като знаел, че хората го чакат, макар че вече се стъмвало, се решил да тръгне. Пътуването по магистралата минало нормално. Ивайло караше бързо, но не е вдигал повече от разрешените 120 километра в час, разказа вчера пострадалият. Като слезли от магистралата, 62-годишният шофьор понамалил, но пак карал бързо, затова отец Иван се притеснил да не изпуснат отбивката за Съединение. Тъй като малко преди това пил 3 в 1 и му станало много сладко, за секунда си свалил колана и се пресегнал да вземе бутилка вода от задната седалка. Тогава мернал табелата за Съединение и казал на Ивайло да завива. Шофьорът обаче реагирал много рязко и ударил силно спирачките, в резултат на което колата поднесла и се засилила към канавката. "Завоят беше под прав ъгъл, 90 градуса, много остър и помня само, че шофьорът наби спирачки, а колата повлече. После скочихме отсреща в един бряг, а аз изхвърчах от прозореца", разказва духовникът. Не помни падането си на земята, но си спомня, че изведнъж усетил ужасна болка. После Ивайло започнал да го дърпа и да вика: "Какво стана, какво стана". Отец Иван усещал ужасни болки и после вероятно е загубил съзнание, защото не помнел как е дошла линейка и как е откаран в университетската болница в Пловдив. Там се свестил, защото слушал как се събира екип, за да го оперират. Усещал отново обаче адската болка и затова затворил очи. След това го закарали в операционната и тръгнали да му свалят расото, но не успели, затова започнали да му режат дрехите с ножица. Около 23 часа екипът се събрал и започнала операцията, която е продължила близо четири часа. Заради голямата фрактура - две счупвания на бедрената кост на десния си крак, отец Иван е загубил около 3 литра кръв. Операцията е приключила успешно, поставен му е титанов застопоряващ пирон, обработена е подбедрицата. Той ще остане в клиниката около 10 дни, като през това време ще бъде рехабилитиран и ще се движи с патерици. Възстановителният период ще продължи между 4 и 6 месеца. В сряда сутринта, вече стабилизиран и контактен, той бе прехвърлен в стая в Клиниката по ортопедия. По думите на лекуващите го доктори фрактурата на крака му е доста тежка. Освен това имал травма на главата и гръдния кош, но без счупвания. По цялото му тяло има натъртвания и охлузвания.

Притеснява се за децата от приюта

"Станало е сега, то не може да се върне, ама да мине по-бързо. Трябва да се оправя, ама тия работи бавно стават", коментира вчера от болничната си стая отец Иван. Убеден е, че няма да се случи най-лошото, защото засега му е още рано, но пък се притеснява за децата от приюта. "Това сега се случи в най-лошия момент, защото пари в банката почти няма, а дърва и въглища за зимата също няма. Няма нищо. Всичко е на свършване. Храната и тя привършва. Остана един ориз в склада", сподели 73-годишният духовник. В момента в приютите, за които се грижи в Нови хан и в Якимово, имало над 280 деца. 70 от тях са ученици, които изпратил в първия учебен ден, а за тях също трябвали средства. "Вчера и онзи ден приех една майка с две деца и друга майка с едно дете. Даже не ги познавам, защото бях в Якимово. Там дойде майка с едно дете, турили я при една друга жена двете да си помагат", разказва още възрастният човек, който бил решил, като изберат новото правителство и като види кой ще е новият министър на земеделието, да иде при него и да го помоли за дърва. "Знам, че няма да ми откажат, ама чаках новото правителство, да не занимавам сега служебния министър. Сега в това положение няма да мога да ида никъде", притесняваше се отец Иван. След катастрофата единственото, което иска, е да оздравее, за да се грижи за децата.

Обещал на Николайчо торта

Едно от малките деца в приюта в Нови хан днес има рожден ден. На Николайчо отец Иван обещал да купи голяма торта за празника, за да се почерпят всички и да стане хубаво тържество. В деня на катастрофата второкласникът цял ден вървял след духовника и му повтарял: "Да не забравиш, че имам рожден ден и да ми купиш торта". Вечерта, като тръгвал за Съединение пък, момчето се хвърлило да го прегръща и целува. "Казва ми: Дедо, защо отиваш сега там, стой тук за рождения ми ден. А аз го успокоих, че на следващия ден ще се върна. Но сега няма да мога да се върна", кахъреше се вчера дядо Иван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай