Две годишнини събират почитателите на Яворов в Чирпан

Две годишнини събират почитателите на Яворов в Чирпан | StandartNews.com

Стара Загора. Една трагична и една светла годишнина ще съберат почитателите на гениалния чирпанлия Пейо Яворов в родния му град идната седмица. „На 29 октомври се навършват 100 години от трагичната смърт на поета, а два дни след това ще честваме 60 години на къщата-музей „Яворов" в Чирпан", обяви в петък главният уредник на музея в родната му къща Тодор Иванов.

С документална изложба „Светът на Яворов", която показва малко познати вещи и предмети, свързани или посветени на Яворов, ще гостува във вторник регионалният исторически музей в Пловдив. Същият ден е премиерата на книгата на праплеменицата на поета Явора Стоилова „Обречените", за трагичнта карма на Крачоловия род. „Яворовата година на траура" пък е нарекъл най-новата си книга за поета литературният критик и проникновен изследовател на живота и творчетството му Михаил Неделчев. Тя ще бъде представена заедно с юбилейния в. „Яворов лист" в четвъртък. На трагичната годишнина от кончината на Яворов са посветени и традиционните Октомврийски дни в края на месеца в димитроврадското с. Скобелево. Тук на новооткритата жпгара 18-годиштият телеграфопощенски чиновник е само 3 месеца, на замисля безсмъртното си стихотвроени „Арменци".

Финалът на тези Яворови дни е една емоционална среща-разговор на двама български патриоти със старозагорци, която е наречена „Борбите на българите в Македония за обединение на България". Срещата е с дясната ръка на легендариня македонски деец Ванче Михайлов – Вида Боева, 20 година негова лична секретарка. Другият участник пък е македонският интелектуалец и патриот Панде Евтимов. Той пък е открил гроба на войводата Костадин Крачолов, първи братовчед на Яворов. Обграден от турска орда, войводата се самобуива край с. Вълкодере, близо до Преспанското езеро. На тази патриотична среща за пръв път ще прозвучи и народната песен „Се зададе темен облак", посветена на войводата Крачолов, издирена и съхранена от Панде Евтимов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай