Двама експремиери на балетния финал

Двама експремиери на балетния финал | StandartNews.com

Варна. Служебният експремиер Марин Райков и бившият министър-председател на правителството на СДС Иван Костов бяха сред отбраната публика на тържествената гала вечер при закриването на 26 –тото издание на Международния балетен конкурс във Варна.

Командира беше със съпругата си Елена и красивата си внучка Емма. Сред публиката бяха забелязани още френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и българският финансист и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов. Балетната олимпиада, която стана на половин век, загаси огъня на поредното си издание, за да запали наново през лятото на 2016 г."В България Варна води танца", каза кметът на града Иван Портних, цитирайки заглавието от цяла страница във френския вестник „Фигаро", посветена на Международния балетен конкурс" ден преди официалното му закриване.

Легендата на руския балет и председател на престижното жури Владимир Василиев с много патос и целувки награди лауреатите.А от своя страна в юбилейната година те връчиха медали на 15-те члена на журито като почетен знак с лика на създателя на конкурса покойният вече Емил Димитров. След финалните думи на вицепрезидента и патрон на голямото артсъбитие Маргарита Попова публиката затаи дъх от изпълнението на Йоко Моришита - примата на Япония. Тя е носител на златен медал от балетния конкурс у нас през 1974 г., сега четири десетилетия по-късно е в състава на журито и се качи на сцената на Летния театър. Йоко Моришита изтанцува „Песента на птиците, а всички японски вестници гръмнаха от възторг за това.

Следваше общо дефиле на лауреатите по хореография на Елдар Алиев, член на журито от САЩ, а публиката просто не ги пускаше да слязат от сцената.финалът беше ярко ослепителен от колорита на фойерверките и пищната заря над морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай