Двама благоевградчани „ужилени" с над 70 000 лв.

Двама благоевградчани „ужилени" с над 70 000 лв. | StandartNews.com

Двама благоевградчани са сред измамените от бургаската фирма „ПРК България 85" ООД и има да получават общо 74 000 лева. Йордан Димитров и Митко Марчев работили по водния цикъл на Силистра от май до декември миналата година, но не взели нито стотинка за труда си през последните 4 месеца. По техни данни близо 20 фирми има да вземат около 2 милиона лева от бургаското дружество. То било наето като подизпълнител на обекта. Йордан е собственик на фирма „Вера Димитрова" ЕООД, а Митко – на „Марчеви 89" ООД. Първият заминал за Силистра с камиона си през юни, а вторият – в края на април с два камиона. „Платиха ни първите 2 месеца, после се започна голямото лъгане – днес, утре, вдругиден...Имам да получавам по фактури 23 000 лева. По информация на наши „ужилени" колеги няма ни вест, ни кост от измамната фирма. Офисът й в Бургас е празен, на телефоните не отговаря никой", казва Димитров. Митко Марчев вече е завел дело в Бургас, сметките на фирмата са запорирани, но почти сигурно са празни. Той има да взема 51 000 лева от бургаската фирма. „ПРК България 85" наела доста малки фирми, тъй като нямала техника – багери, камиони, фадроми. Двамата измамени се надяват компетентните органи да се заемат с делата на собственика на бургаското дружество. Разполагат с всички необходими документи, които доказват вземанията им.

Престъпната схема е да се наемат малки фирми, специализирани в изпълнението на дейности, свързани с подобни проекти. Наемат се от подизпълнители за краткосрочни обекти. Някои предоставяли работна сила, други - техника. След приключването на строителните дейности и разплащането от страна на поръчителя, парите тръгвали надолу по веригата от изпълнителя, спечелил проекта, до подизпълнителите, за да се стигне до най-малката брънка във веригата. В един момент обаче в нея се къса „буферна" фирма, която изчезва заедно с парите.

„Всички „ужилени" стягаме протест в Силистра между 15 и 20 февруари. Няма да оставим така нещата. Защо нито общината, нито фирмата-изпълнител не са контролирали бургаската фирма? Нека прокуратурата разследва случая, защото потърпевши сме представители на малкия и среден бизнес", настояват двамата благоевградчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай