Духовното родство между Париж и Казанлък търсят майка и дъщеря

Духовното родство между Париж и Казанлък търсят майка и дъщеря | StandartNews.com

„Духът на Париж в Казанлък - градът на Долината на Розите и на тракийските царе в България" – така се нарича фотографската изложба, която показват Иванка Петрова-Цекова и нейната дъщеря Кристин Цекова в световната културна столица. Двете художнички с български корени са познати на френската публика с артистичните псевдоними ВАНЕ и КРИСТИ.
Фотосите са наредени в Къщата на боеца и асоциациите в парижкото кметство и могат да бъдат видяни от парижани и гостите на града от 1 до 30 септември. Фотоекспозицията на асоциация „Paris Vanet Art" е своеобразен отклик и епилог на гостуването на изложбата живопис „Духът на Париж" на Ване и Кристи в рамките на тазгодишния фестивал на розата в Казанлък. Фотоси и документи проследяват историята на тази изложба - от раждането на идеята, по време на гостуването на „Съкровищата на тракийските царе" в Лувъра миналата година, до нейната реализация, отзивите, срещите и посещенията на двете дами в България. Акценти в този фоторазказ са вековният Фестивал на розата с пищното шествие из града, водено от Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова, и новият Музей на розата, който отвори врати това лято. Всички статии и текстове под снимки са на български език, с превод на френски.

Ване и Кристи определят работата си по двете изложби – в Казанлък и Париж, като необикновен поглед върху диалога на френската и българската култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай