Дуел България - Франция в на винения фест „Августиада“

Дуел България - Франция в на винения фест „Августиада“ | StandartNews.com

Стара Загора. Истински българо-френски дуел ще се разрази на тазгодишния фестивал на виното и културното наследство Августиада. Майсторският клас за сляпа дегустация на вина „България се изправи срещу Франция" е сред най-атрактивните акценти на феста. Той ще се води от Яна Петкова, един от водещите винени експерти в България. Срещу 30 лв такса всеки ценител на хубавото вино ще може да участва в сляпа дегустация на по три вида български и френски вина. Това своебразно народно жури ще посочи кое от дегустираните вина – българското или френското, е по-добро.

Августиада 2014 стартира в петък след обяд с тематична конефрениця в регионалния исторически му и ще продължи до неделя. Според домакините форумът се радва на все по-голяма популярност. В третото издание на фестивала ще участват над 30 винарски изби, наши и от чужбина. Сред тях е и една от най-добрите турски изба, спечелила през таза година приза за производител на „Най-доброто бяло вино на Балканите".

По време на виненото изложението в лапидариума на регионалния исторически музей ще бъде оформен гурме корнър, където ще бъдат демонстрирани майсторски кулинарни техники от партньорите на феста - елитната МЕТРО Академия.

Както всяка година посетителите на Августида ще имат възможност да гласуват за най-харесваното от тях вино, участващо на изложението и да определят победителите.

Форумът включва и богата културна програма – концерт на гостуващия шведски мъжки хор „Хармония", разглеждане на на богатата експозиция на регионалния исторически музей, посещения на музея на религиите и най-старите в Европа Неолитни жилища и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай