Домашен арест за водач на протестите в Гърмен

Домашен арест за водач на протестите в Гърмен | StandartNews.com

Председателят на НПО „Гражданска активна съвест" и активен участник в протестите в Гърмен Андон Балтаджиев, който бе арестуван, бе пуснат от съда в Гоце Делчев под домашен арест. Той бе хванат от полицаи в четвъртък на път за Варна. Край град Шумен е спрян за проверка и закаран в местното районно управление за разпит. Задържан бе по Закона за МВР до 24 часа. Той бе конвоиран в петък до Гоце Делчев, за да бъде привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 143, ал.1 – за принуда и подстрекателство, както и за хулиганство – непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Доказано е, че на 23 май вечерта в село Марчево е запалил огън с бензин на пътя между селото и съседното с Огняново и е употребил сила. По този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по това шосе граждани.

След приключване на съдебното заседание Балтаджиев каза, че това е начин да бъде отстранен от организацията на готвения голям протестен митинг в размирната община Гърмен, който е насрочен за 2 юни. Защото извършил деянието на 23 май, а е заловен 5 дни по-късно, без да се е укривал от органите на реда. Той е осъждан 12 пъти за престъпления от общ характер - 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда и унищожаване и повреждане на чуждо имущество. последното му наказание е за противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си. На 24 юли миналата година е изтърпял присъдата си по това престъпление - пробация. Отчита ги като грешки на младостта.

Докато се гледаше неговата мярка, в друга зала на съда решаваха съдбата и на обвиняемия ром Митко Райков, участник в побоя над българи, довел до протестите в Гърмен. Съдия Стефан Шарланджиев определи за него най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража". Той е обвинен за едро хулиганство и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Има богата криминална хроника – осъждан е 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай