Доброволци ще помагат на огнеборците

Доброволци ще помагат на огнеборците  | StandartNews.com

Доброволните отряди ще дежурат на смени заедно с противопожарните служби от 18 юли до 18 септември
Доброволни отряди в 11-те общини на Старозагорска област ще се включат активно в борбата с летните пожари. Доброволците ще дежурят заедно с огнеборците от общинските противопожарни служби и ще им помагат в традиционно най-усилния сезон - от 18 юли до 18 септември. Това стана ясно на днешното работно заседание за готовността на региона за пожароопасния сезон, свикано от областния управител Георги Ранов.

Почти всички старозагорски общини вече са сформирали своите протовопожарни звена от доброволци. Най-голям, с най-добро оборудване и екипировка е отрядът в Старозагорска община, който се състои от 55 доброволци, преминали специално обучение. Те ще се включват реално в дежурните екиипи в регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" на смени от 13 до 17 часа.

Ценен помощник при гасенето на големи горски и полски пожари и това лято ще бъде специалното модулно формирование към Старозагорската 2-ра механизирана бригада. Командирът на бригадата ген. Кузмов увери, че воините от противопожарното звено правят ежедневни тренировки и са готови да се включат веднага в битката с огъня при възникване на пожар. Военното формирование включва 35 военнослужещи и разполага с необходимата техника, включително и тежък автомобил, който прокарва пътища при пожари в гористи и планински терени.

Шефовете на пожарната и полицията в областта - Стоян Колев и Николай Кирков, увериха, че координацията между институциите в Старозагорско е на много добра, има достатъчно подготвени кадри и техника за справяне с кризисни ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай