Доброволци искат дейността им да бъде уредена нормативно в Кодекса на труда

Доброволци искат дейността им да бъде уредена нормативно в Кодекса на труда  | StandartNews.com

Кърджали. Трудът на доброволците да бъде уреден нормативно в Кодекса на труда чрез гласуване на проекта на Закона за доброволчеството така, че да не противоречи на други законови разпоредби. Това предложи Жана Чакърова, секретар на ОбС на БЧК Кърджали, по време на дискусията на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век", чийто домакин втори ден е Кърджали.Според нея по този начин ще бъде оценен достойно труда на хората както от работодателите, така и обществото.

На срещата специалисти и доброволци обсъдиха практически мерки и действия при земетресения, наводнения и пожари.

С голямо внимание участниците изслушаха презентацията на ръководителя на Националния екип за реакция при бедствия, аварии и кризи Васил Гурев, който още от първия ден е в спасителните акции при наводненията в Аспарухово, Добрич и Мизия. Опитът на община Кърджали за защита на населението при кризисни ситуации представи Димитър Разкалински, началник сектор „УОМП".

Сред лекторите бяха проф. Лъчезар Филипов, ръководител на секция „Астрофизика на високите енергии", Институт за космически изследвания и технологии към БАН. Коментар за превенцията на защита при бедствия направи о.р. ген.Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски на България. Проф. Бойко Рангелов от Минно – геоложкия университет „Св. Иван Рилски" акцентира на земетръсната опасност в България, нови изследвания и резултати, парадокси и предизвикателства.

В рамките на Европейския екофестивал „Зелена вълна - 21 век" са предвидени прожекции на филми с образователна и превантивна цел, специализирани продукции на водещи български и европейски медии, институции и неправителствени организации. Организатори на четвъртото издание на екофеста са Европейската комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал" и община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай