Добричлии протестираха срещу бездействие на общината

Добричлии протестираха срещу бездействие на общината | StandartNews.com

Добрич. Десетки добричлии, живеещи в района на хуманитарна гимназия, който най-много пострадва при наводнението от нощта на 19 и 20 юни, рано сутринта излязоха на протест пред общината.

Хората гневни искаха да знаят къде са парите за обезщетения и защо не са почистени деретата на града. Представител на Инициативен граждански комитет на хората, пострадали от наводненията прочете Отворено писмо, в което добричлии излагат своите притеснения и искания.

"Една от причините за бедствието е, че трасето на дерето не е почистено в участъка след магазин по посока към село Врачанци, където се зауства в Пречиствателната станция. В същата посока  където е жп мостът - също не е почистено и от три ръкава проходим е само един" - пишат притеснените добричлии, чийто домове са наводнени.

В него те посочват още и част от плана на общината за действие при кризи, като заявяват, че при създанената ситуация на 20 юни кметството не е спазило собствения си план за действие при наводнение. В документа, който бе връчен на главния секретар на общината Румен Русев, пострадалите пишат, че според тях причината за наводнението е "скъсана дига на язовир "Плачидол", собственост на община Добричка и отдаден на концесия.

"Язовирът е включен в списъка на потенциално опасните язовири за 2014 година" - пишат добричлии.

Протестиращите дадоха 10 дни на общината за отговор на въпросите им - защо не са спазени предписанията, изложени за състоянието на язовир "Плачидол", как ще бъдат обезщетени всички пострадали сгради и кой ще плати имуществото на хората, загубили покъщнината си.

Сред исканията е и това за незабавно почистване на дерето. Протестиращите бяха категорични, че след изтичане на десетдневния срок, ще се върнат отново пред общината и ще бъдат още по-многобройни.

"Ако не получим отговори и не се вземат мерки, ще преминем към ефективни граждански действия и ще търнсим правата си по законно установения ред в България" - заяви от името на протестиращите Стоил Стоилов, който също е сред пострадалите по ул. "Копривщица" в града.

Пред хората зам.-кметът Надежда Петкова обеща от името на общината да има обратна връзка с всеки един и да бъдат уведомявани за предприеманите действия. В множествто се чуха и закани, че няма да бъдат плащани данъци, защото общината еизоставила хората в този труден за тях момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай