Добрич протестира с химна

"Предсмъртно" на Вапцароввзриви множеството

Добрич протестира с химна | StandartNews.com

Добрич. Добруджанци започнаха протеста срещу монополите с изпълнение на химна на България. Хилядите хора пяха, след което мощно поискаха със скандиране "Оставка" да се прекрати ограбването на българския народ и икономика. Множеството се отправи в протестно шествие през центъра на града до сградата на "Енерго-про", където поставиха плакати пред сградата. Възрастна жена изрецитира стихотворението "Предсмъртно" на Никола Вапцаров, което буквално взриви хора, които започнаха да скандират: "България", "Оставка", "Мафия". Даниела Нейчева, майка на две деца - студент и ученик в Езиковата гимназия, запали сметката си за ток. Млада майка бе категорична, че в България е трудно да останеш, да бъдеш майка и затова сега е момента да се поиска да се спре ограбването на страната, защото икономическото робство е много тежко.

"Надписват сметките за ток. Преди три месеца ми смениха електромера и вече трети месец нямам нощна тарифа. Подадох жалба, на която ми отговориха, че до седмица ще бъде направена проверка, която още не е извършена", сподели недоволна. 17-годишният Александър също протестира, защото според него "в България няма развитие и на родителите ми им е много трудно". "Болна съм и съм на хемодиализа. Топля се на дърва и въглища, а имам 200 лева сметка за ток. Обикновено е около 100 лева. Имам две деца, пенсията ми е 197 лева, мъжът ми работи в строителството, но не винаги има работа", сподели Кадрие Берсен. "Енерго-про, вървете си с добро", "Спрете да крадете", "Довиждане" - това бяха част от скандиранията. Добрич поиска оставката на политиците, които са допуснали разграбването на България. Множеството реши на 19 февруари да се събере пред хотел "Добруджа" и да почете с поднасяне на цветя паметта на Апостола. Сред предложенията за следващи протести бе и това да се блокира границата с Румъния.

Недоволство от януарските сметки за ток изказаха и директори на добрички училища. Те не могат да си обяснят завишените фактури, защото заради тежката зима децата в града излязоха на практика във ваканция от 20 декември, а учебните занятия бяха възобновени на 7 януари. Едно от училищата е получило сметка от 2500 лева при 1200 лева за ноември. По думите на шефа на отдел "Образование" в община Добрич Нейчо Нейчев зимната ваканция е период, в който школата реализират икономии. Според фактурите им обаче това не е така, като директори добавят и факта, че школата в града са газифицирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай