Добрич почете капитан Димитър Списаревски

Добрич почете капитан Димитър Списаревски | StandartNews.com

С един от великите цитати на Антоан дьо Сент-Екзюпери: "Пилотите не умират, те отлитат", кметът на Добрич Йордан Йорданов се обърна към гражданите на Добрич, събрали се пред паметната плоча на кап. Димитър Списаревски, за да почетат 100 години от рождението му. Градоначалникът припомни великия пример на героя, който с цената на живота си спасява София от вражеска бомбардировка и заради безпримерния си героизъм е наречен първата жива торпила на българската бойна авиация.

Капитан Димитър Списаревски – български летец, който по време на Втората световна война прави първият въздушен таран в небето над София. На 20 декември 1943 г., останал без боеприпаси и тежко ранен, той врязва своя изтребител в противниковия бомбардировач, като по този начин му попречва да хвърли своите бомби над мирното население на София.

Йорданов припомни, че подвигът на героя е предизвикал възхищението на американски пилоти, които са поздравили майка му и са й връчили медалите на героя. 100-годишнината от рождението на добричкия летец бе чествано тържествено с благодарствен молебен, отслужен от архиерейския наместник иконом Иван Дойчев. След това шествие, предвождано от иконата на св. Георги Победоносец премина през центъра на града до паметната плоча, където бяха положени венци и цветя в памет на героя. Пред музея в градския парк Регионален исторически музей представи живота и краткия, но героичен път на летеца. Освен снимките, жители и гости на града имаха възможност да видят и витло от самолет „Фоке Вулф – Врабче", на който е летял Списаревски. То е запазено от неговите бойни другари и през 2003 г. е дарено на Регионален исторически музей – Добрич от Софийския клуб „Капитан Димитър Списаревски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай