Добрич първи с модерно депо за отпадъци

Добрич първи с модерно депо за отпадъци | StandartNews.com

Кметицата Детелина Николова реализира проект за 39 млн.

Община град Добрич бе водещ партньор по проект за изграждане на регионална система за отпадъци и в резултат на 10-годишните усилия на всички общини в област Добрич и шуменската Никола Козлево. Всичко това е факт и не без неуморните усилия на кмета на Добрич Детелина Николова, която бе председател на сдружението на общините, реализирали проекта. Днес регионът може да се похвали, че разполага с европейско депо и съвременен начин за събиране на отпадъци и оползотворяването им.

При откриването на депото, което е разположено край добричкото село Стожер, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отбеляза, че проектът на добричкото сдружение, създадено от общините, които обслужва вече депото, е един от най-грандиозните за регионална система за отпадъци за страната в рамките на приоритетна ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда".

Общата стойност на проекта е 38 877 375 лв. Сумата на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 36 933 506 лв., от които 85% (31 393 480 лв.) от Европейския фонд за регионално развитие и 5 540 026 лв. национално съфинансиране. Собственото участие на деветте общини - партньори по проекта, които ползват регионалното депо, е 1 943 868 лв.
Днес вече то функционира, като пред привършване са и двете претоварни станции - в Тервел, която ще се ползва от общините Тервел и Никола Козлево, и в Балчик - която ще се ползва от общините Шабла, Каварна и Балчик.

В рамките на проекта бе изградено регионалното депо при с. Стожер и довеждащата до него инфраструктура - МКРУ 20 kV, външна кабелна линия 20 kV, бариера на път за достъп с видеонаблюдение и довеждащ път. Регионалната система за управление на отпадъците разполага с изградена първа клетка от депото с обем 240 000 куб. м и капацитет за депониране на 240 000 тона отпадъци, съоръжения за сепариране на отпадъците с капацитет 41 200 т годишно, компостираща инсталация с капацитет до 1647 т годишно, склад за временно съхранение на опасни отпадъци с капацитет 255 тона, двете претоварни станции, които са в процес на довършване и довеждащата до депото инфраструктура.
Обединението на общините в региона е сочено за един изключително добър пример за работещо партньорство между общини, общински съвети и граждани.

Регионалната система за управление на отпадъците на територията на регион Добрич обслужва население от около 190 хил. души, които живеят в 226 населени места и във всички се осигурява екологосъобразното третиране на отпадъците. Най-големият ефект обаче от въвеждането в експлоатация на регионалната система е възможността за генерирането на допълнителни приходи за общините от сдружението, както и поддържането на размерите на таксите по общини за битови отпадъци, тъй като вече няма да се налага заделянето на средства от кметствата по сметка за депониране на отпадъци. Системата в Добрич разполага с площадка за депониране на строителни отпадъци, които могат да се рециклират и повторно да се използват. Тя е уникална и с това, че има площадка за компостиране на биоразградими отпадъци, които впоследствие могат да се ползват от общините, както и оползотворяване на полезните компоненти от отпадъците чрез предварителното им сепариране. Изключително висока оценка на изграденото депо даде при посещението си и еврокомисар Кристалина Георгиева, която подчерта, че чрез реализацията на този проект, както и на другите по оперативните програми през изтеклия период екипът на Община град Добрич, под ръководството на кмета Детелина Николова си е създал изключително добра репутация за финансиране на проекти с европейски средства и в бъдеще.

Добрият стопанин мисли и за бъдещето

Готови са нови инвестиционни проекти за 84 млн. лв.

Истинският стопанин подрежда дома си и мисли и занапред как да подобри условията за живот. Така е и в Добрич. Общината град Добрич вече има готови инвестиционни проекти на обща стойност 84 млн. лв., информира кметът Детелина Николова. Всички те са разработени отново с помощта на европейски средства в размер на близо 590 хил. лв. по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. Общината спечели проект "Бъдеще за Добрич" и с финансирането му са разработени новите проекти, които са част от интегрирания план за развитие на общината - за 67 улици, 7 училища, 4 детски градини, 1 парк и 2 концертни зали, с които Добрич има готовност да кандидатстват по новите оперативни програми през настоящия период, казва Николова.

Разработени са 11 проекта за обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на 4 детски градини и 7 училища, както и благоустрояване на дворните пространства. Те са на обща стойност 23 млн. лева. Готови са работни проекти за два обекта от културната инфраструктура. Предвижда се с финансиране от 3 млн. лева да се обновят концертна зала "Добрич" и зала "Нели Божкова". 52 са проектите за рехабилитация и реконструкция на 45 километра улична мрежа, както и на тротоари, кръстовища, надлези, междублокови пространства, места за паркиране, детски и спортни площадки. За тяхната реализация ще са нужни 55 млн. лева. Друг инвестиционен проект е за изграждане и възстановяване на парк "Св. Димитър", който е на стойност 3,3 млн. лева. На площ 52 138 кв. м се предвижда да се изградят езеро, спортни и детски площадки, места за хоби дейности, за разходка на домашни любимци, зона за екстремни игри. Разработен работен проект "Възстановяване и предпазване на културно пространство "Военно гробище", развитие на музей на открито и ревитализиране на изложбени зали" на стойност 2 318 056 лв.

По проект "Бъдеще за Добрич" е извършено прединвестиционно проучване за системата на градския транспорт. "Постарали сме се да имаме максимална готовност и да продължим да надграждаме и Добрич да е един преуспяващ съвременен град, духовен център на Добруджа с високо качество на жизнената среда и образовани и предприемчиви жители" - казва Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай