Добрич домакин на конференция, посветена на Йовков

Добрич домакин на конференция, посветена на Йовков | StandartNews.com

За пореден път Добрич е домакин на националната научна конференция, посветена на 135 години от рождението на Йордан Йовков. Певецът на Добруджа и неговото творчество събра във вторник и сряда изтъкнати литературоведи и познавачи на творчеството му в единствения литературен музей в страната, носещ неговото име. В конференцията под наслов "Йордан Йовков - мъдрият мълчаливец на българската литература" със свои доклади се представят водещи специалисти.

При откриването арх. Пламен Ганчев, който временно изпълнява длъжността кмет на Добрич сподели, че изпитва емоционална гордост от възможността са открие форума в дом-паметник "Йордан Йовков", като сподели, че преди 33 години той е бил част от колектива, работил по проекта й. "Посланията на Йовков са вечни - вяра в доброто, съпричастност към чуждата болка и те са ни нужни и днес, за да съхраним духовността, без която не би могло да пребъде човечеството" - отбеляза арх. Пл. Ганчев Той приветства участниците във форума с това, че не дават един нов модерен прочит на творбите на Певеца на Добруджа, като отбеляза, че това е и голяма отговорност, но и привилегия.

Първата сесия в първия ден бе председателствата от д-р Кремена Митева. В доклада си проф. дфн Калина Лукова обърна внимание върху своеобразната форма на премълчаното и отсъстващите образи в разказите и произведенията на Йовков, както и на присъствието на мълчаливия декор, който е част от естетиката на произведенията му. Темата продължи със своя доклад акад. Иван Радев от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", като представи естетиката на личните имена, които използва Йовков в творбите си и подчерта, че авторът е избягвал традиционни български имена като Иван, Стоян и други. С интерес участниците, граждани и общественици изслушаха доклада на проф. дфн Цветан Ракьовски, който разкри малко познатите поетични опити на Йовков, излизали в списание "Художник". Професорът отбеляза, че като цяло поетът Йовков не е получил критическа оценка от своите съвременници и самият той признава, че стиховете му са слаби и подражателни. Истински интерес предизвика докладът на проф. Михаил Неделчев от Нов български университет с темата си "Идилии и драми на добруджанското чифликчийско живеене". Проф. Неделчев подчерта ,че няма друга област като Добруджа, която днес е буквално картографирана с места и хора от изследователите на Йовков. В доклада си професорът обърна вниманието на слушателите върху чифликът като съществен елемент в творчеството на писателя, който съществува в произведенията като място на другостта и самостоен свят. "Чифликът е загадка за останалите жители на селото, но възбужда и желанията им. Той е самостоен и самодостатъчен, подобно на ханът, който също често срещаме в разказите му" - каза проф. Неделчев. Той направи интересна препратка към Яворов и "Хайка за вълци", подчертавайки в експозето си, че именно чифликът с неговото описание - многото собствена земя, самотното дърво, е общата черта. С доклади във форума участват представители на университетите в Бургас, София, Шумен, Русе и други. Конференцията е организирана от община град Добрич, Регионалния исторически музей и с любезното съдействие на община Генерал Тошево и музея там. Всички доклади, които се представят в двудневния форум ще бъдат издадени в сборник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай